Dampkap in werkblad of kookplaat: de mogelijkheden

Een dampkap hoeft tegenwoordig heus niet meer boven je kookplaten te zweven. De laatste jaren werden er heel wat innovatieve oplossingen op de markt gelanceerd. Wij sommen verschillende mogelijkheden en aandachtspunten voor je op.


Werkbladafzuiging voor trendgevoelige kookliefhebbers

Wil je uitpakken met de nieuwste innovaties? Dan is werkbladafzuiging - soms ook wel ‘downdraft’ genoemd - zeker iets voor jou. Ieder gerenommeerd merk heeft intussen een afzuigsysteem dat op werkbladhoogte zijn werk doet. Geïntegreerd in het werkblad of in de kookplaat zelf. Deze innovatie in werkbladafzuiging zal de komende jaren ongetwijfeld nog verder geperfectioneerd worden.

Zeer geschikt voor open keukens

Werkbladafzuiging is zeker handig wanneer er in een ruimte geen klassieke dampkap geplaatst kan worden, denk maar aan een moderne open keuken waarin ook geleefd wordt. Dan wordt een dampkap al snel visueel als storend ervaren. In sommige keukens is het zelfs niet altijd mogelijk om een uitgebreid afzuigsysteem in het plafond te plaatsen. Ook dan is werkbladafzuiging een goed alternatief.

Als een afzuigsysteem in het werkblad komt te zitten, moet men natuurlijk voldoende ruimte creëren voor de afzuigmotor, (vet)filters en opvangmogelijkheden voor overtollig vet, vocht, of water dat uit een overkokende pot sijpelt.

Waarom investeren in werkbladafzuiging loont

De huidige energiezuinige woningen en de voorgeschreven regels voor nieuwbouw voorzien allemaal een systeem van luchtrecuperatie. Warme lucht (ook kooklucht) zomaar naar buiten blazen, betekent een verlies van energiewarmte. Ideaal is dus om de warmte te behouden in de ruimte maar de vervuilde lucht te reinigen. Dit is precies wat men met de koolstoffilter probeert te bereiken. Bij de meeste werkbladafzuiging wordt deze filter verwerkt in het kookeiland op een makkelijk te bereiken plaats. De demonteerbare koolstoffilter wordt volgens de voorschriften van de fabrikant gereinigd in de vaatwas of in de oven op hoge temperatuur, waardoor deze meteen ook gereactiveerd wordt. Ook een plasmafilter is een mogelijkheid en heeft naast een verbeterde luchtzuivering ook een langere levensduur.

Verschillende fabrikanten hebben zo hun oplossingen op de markt gebracht, aan jou om te beslissen wat perfect bij jouw droomkeuken past.

Grenzeloze vrijheid
met Novy ‘Panorama’

Panorama is discreet ingewerkt in de kookplaat en is enkel zichtbaar tijdens het koken. Met Panaroma bewijst Novy dat een kookplaat met geïntegreerd afzuigsysteem niet alleen rust brengt in een ruimte, maar ook dat deze stijlvol en discreet kan zijn. Novy dampkappen staan dan ook gekend voor hun stille en efficiënte werking, en dat is bij de Panaroma afzuigtoren niet anders dankzij zijn ingebouwde geluidsdemper en akoestische optimalisatie. Ook het design van Panorama is de moeite waard. De afzuigtoren ziet er strak uit in het zwart en het semi-transparant glas met lichte doorkijk is een verrassend detail. Het pure design wordt doorgetrokken naar de inductiekookplaat met minimale seriegrafie die oplicht wanneer je de afzuigtoren gebruikt. Benieuwd naar de andere voordelen?Ontdek ze hier!

Siemens "inductionAir"

De werkbladafzuiging van Siemens wordt gekenmerkt door zijn compact, handig, maar vooral ook zeer strak design. De ...Air-systemen van Siemens kunnen ofwel in de kookplaat geïntegreerd worden, ofwel onder het aanrecht verborgen worden. - inductionAir systeem Bij dit systeem blenden de kookplaat en ventilatie naadloos samen in elkaar. Dankzij de vooruitstrevende technologie is de intuïtieve kookplaatventilatie eenvoudig te gebruiken. Het inductionAir systeem is ingebouwd onder het aanrecht en creëert zo vrije ruimte die anders zou worden ingenomen door een wand-of plafonddampkap.

Siemens "downdraftAir"

Het downdraftAir systeem van Siemens met ledverlichting wordt niet geïntegreerd in de kookplaat, maar wel in het stukje aanrecht achter de kookplaat. Het hightech-afzuigsysteem komt enkel uit het aanrecht piepen als je het nodig hebt. Via de ‘touchControl’-functie tover je het systeem tevoorschijn waarna je het kan aanzetten. De roestvrijstalen afzuigkap trekt de vrijgekomen dampen meteen naar binnen en zuivert snel en effectief de lucht in je keuken.

Siemens "modulAir"

Het modulair systeem wordt geïntegreerd in je werkblad en is ook zeer geschikt voor een open keuken. Dankzij het modulAir systeem kan je je keuken precies zo inrichten zoals je zelf wilt. Met minimale moeite creëer je zelfs een naadloze ruimte waarin je echt graag zal koken.

Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Overleg dan zeker met je lokale keukenspecialist.
Hij/zij helpt je maar al te graag verder met vrijblijvend advies op maat!

Ga langs bij één van onze onafhankelijke
keukenspecialisten voor hun professioneel advies.

Deze producten passen ook bij je interieur

De multifunctionele oven: een must in je keuken

Het leven is toch echt wel een stuk eenvoudiger als één apparaat verschillende functies combineert...

OVEN COZINO

Werkblad en spoelbak: één knap geheel

Wanneer je investeerd in een keuken, is het zeker niet onbelangrijk om aandacht te besteden ...

COZINO

Een echte thuis op een kleine oppervlakte

De laatste jaren zijn we allemaal getuige van bouwgronden die steeds duurder worden.

KEUKEN COZINO

Keukentrend: donkere, geaderde werkbladen

Het werkblad in je keuken neemt vaak een prominente plaats in. Waarom zou je er dan geen eyecatcher van maken?

DAMPKAP NOVY NEFF SIEMENS