De multifunctionele oven: een must in je keuken

Het leven is toch echt wel een stuk eenvoudiger als één apparaat verschillende functies combineert, al zeggen we het zelf. De multifunctionele oven is - en blijft - onmisbaar in de keuken van vandaag. Dus ook de jouwe. Waarom leggen we je graag uit. Zoals zijn naam doet vermoeden, is de multifunctionele oven een apparaat dat meerdere verwarmingsmethodes (functies) in één toestel combineert. Zo kan je met een en hetzelfde toestel ontdooien, opwarmen, grillen, …

De oorsprong van de multifunctionele oven

De multifunctionele oven vindt zijn oorsprong in de conventionele versie. Begin jaren ‘70 kwamen de elektrofabrikanten met een nieuw soort oven op de proppen: de warmeluchtoven. De eerste warmeluchtovens waren van hetzelfde principe als de conventionele ovens, maar er was 1 belangrijk verschil tussen beide: in de achterwand werd een ventilator geplaatst die de warmte deed circuleren in de ovenruimte. Door die betere verspreiding van de warmte volstond een lagere temperatuur om hetzelfde effect te verkrijgen. Het principe is eigenlijk eenvoudig: net zoals je sneller bruint met een zacht briesje, zullen je gerechten sneller en beter garen wanneer er een constante circulatie is van warme lucht.

De grote voordelen hiervan waren niet te negeren: men kon niet alleen tegelijkertijd op verschillende niveaus werken, ook de opwarmingstijd werd aanzienlijk korter. Een tijdje later kwamen de fabrikanten op het idee om rond de ventilator een extra ringweerstand te plaatsen. Hierdoor werd de warmte nog intenser, en de benaming ‘heteluchtoven’ was geboren.

Een combinatie van conventioneel en warme lucht

In de meest basic uitvoering is een multifunctionele oven een combinatie van een conventionele oven met een warmeluchtoven. De modernere multifunctionele ovens hebben echter heel wat meer te bieden gaande van ontdooien tot een warmhoudfunctie. Een echte aanwinst voor je keuken, dus!

Is jouw oven dringend aan vervanging toe?

Of wil je graag meer informatie over multifunctionele ovens? Contacteer dan jouw lokale keukenvakman of - vrouw voor advies.

Ga langs bij één van onze onafhankelijke
keukenspecialisten voor hun professioneel advies.

Deze producten passen ook bij je interieur

Keukentrend: donkere, geaderde werkbladen

Het werkblad in je keuken neemt vaak een prominente plaats in. Waarom zou je er dan geen eyecatcher van maken? 

OVEN COZINO

Werkblad en spoelbak: één knap geheel

Wanneer je investeerd in een keuken, is het zeker niet onbelangrijk om aandacht te besteden ...

COZINO

Een echte thuis op een kleine oppervlakte

De laatste jaren zijn we allemaal getuige van bouwgronden die steeds duurder worden.

KEUKEN COZINO

Dampkap in werkblad of kookplaat: de mogelijkheden

Een dampkap hoeft tegenwoordig heus niet meer boven je kookplaten te zweven.

DAMPKAP NOVY NEFF SIEMENS