Bespaar energie met het eco-programma van je vaatwasser

We gebruiken hem (bijna) dagelijks, onze vaatwasser. Toegegeven, hij maakt ons leven net dat tikkeltje aangenamer. Gedaan met bergen afwas die zich opstapelen in je gootsteen. Maar hoe zorg je ervoor dat je vaatwasser geen immens grote energieverslinder wordt? Het eco-programma helpt je alvast goed op weg.

Eco-programma: voor normaal vuile vaat

Is je vaat niet ontzettend vuil, of zet je hem meteen op nadat je je potten, pannen en borden hebt opgeruimd? Dan kan je vast en zeker gebruikmaken van het eco-programma. Je verwacht het misschien niet, maar dit programma duurt langer dan een ‘standaardprogramma’. Toch ligt het energieverbruik een stuk lager. Maar hoe komt dat dan?

Gedaan met voorspoelen

De temperatuur, het waterverbruik en het energieverbruik liggen bij het eco-programma een stuk lager dan bij een standaardprogramma. Dit komt omdat het vaatwerk niet wordt voorgespoeld, én bovendien wordt de eerste naspoelbeurt uitgeschakeld. In sommige toestellen worden er zelfs sensoren verwerkt die de vuilheidsgraad van het water meten. Hierdoor kan het toestel autonoom beslissen of er een extra tussenspoelbeurt wordt ingelast of niet.Zuinigheid is dus echt wel het sleutelwoord van het eco-programma.

Hoeveel kan je besparen met het eco-programma?

Wanneer je kiest voor het eco-programma, kan je tot een kwart water en ongeveer 30% elektriciteit besparen in vergelijking met een standaardprogramma. Vergeet wel niet om ook bij het eco-programma eventuele etensresten eerst van je borden en uit je kookgerei te verwijderen voor je ze in de vaatwasser plaatst. Dit zal er meteen ook voor zorgen dat er minder vuil in de filter en het apparaat belandt, waardoor je vaat properder zal zijn en je machine langer zal meegaan.

Ga langs bij één van onze onafhankelijke
keukenspecialisten voor hun professioneel advies.

Deze producten passen ook bij je interieur

Green Building voor een ecologische keuken en interieur

Bewuster kiezen voor duurzame en milieuvriendelijke materialen is niet nieuw. Samen met onze leveranciers bewandelen we...

DUURZAAMHEID  COZINO

Energie besparen met je espressomachine

Alle kleine beetjes helpen.
Enkele handige tips om via je espressomachine energie te besparen.

ECO VAATWASSER

Het belang van gezonde lucht in je huis

De laatste tijd erkennen we met zijn allen nog meer dan vroeger het belang van gezonde binnenlucht. Virussen krijgen bijvoorbeeld minder kansen

VERLUCHTING COZINO

Werkbladen uit gerecycled materiaal

Duurzame producten in je woning verwerken, is helemaal niet zo moeilijk als je misschien zou verwachten.

WERKBLADEN COZINO