Voor welk type droogkast ga jij?

Voor welk type droogkast ga jij?

Het werkingsprincipe van een droogkast is simpel: het blaast warme lucht over je natte wasgoed waardoor het water verdampt en je kleding droogt. Dat vocht moet natuurlijk wegkunnen. En daar zit het verschil tussen een droogkast met luchtafvoer en een condensatiedroger al dan niet met warmtepomp.

Een droogkast met luchtafvoer

Het toestel doet het misschien al vermoeden? Hiervoor heb je een gat of een raam nodig waardoor de afvoerbuis naar buiten kan. Dit type droogkast zal de vochtige lucht namelijk via die buis naar afvoeren.

Heb jij in huis zo’n luchtafvoer voorzien? Dan raden we je dit type droogkast sterk aan. De warme en vochtige lucht die ontstaat tijdens het drogen gaat via de afvoerbuis naar buiten. In de ruimte zelf ontsnapt er geen vochtigheid. Ideaal als je je droogtrommel in je berging of keuken wil plaatsen.

Een condensatiedroogkast

Een condensatiedroogkast met of zonder warmtepomp voert de vochtige lucht niet af. Dit type toestellen trekt de waterdamp uit de lucht en slaat die op in een condensatiebak (reservoir). Je mag dus niet vergeten om dat bakje op tijd leeg te maken. Bij sommige droogkasten kan je wel een kleine buis aanbrengen om het opgevangen water naar een afvoer te transporteren.

Het grote voordeel van dit type droogtrommel is natuurlijk dat je geen afvoergat naar buiten hoeft te voorzien. Je moet er dus ook geen rekening mee houden bij de plaatsing. Condensatiedroogkasten verhogen in tegenstelling tot droogkasten met een luchtafvoer de vochtigheid in de kamer. Je plaatst dit soort toestellen dus best in een goed verluchte ruimte.

Een condensatiedroogkast met warmtepomp

Een condensatiedroogkast met warmtepomp werkt in principe hetzelfde als de traditionele condensatiedroogkast, maar is door een andere techniek efficiënter en stiller. Warmtepompdrogers verwarmen de lucht minder fel, waardoor ze minder verbruiken. Dat heeft natuurlijk wel een effect op de droogtijd. Tegelijkertijd zorgt een lagere temperatuur bij het drogen dat je je geen zorgen hoeft te maken, wanneer je fijn wasgoed in je trommel steekt.


Welk type droogkast verkies jij? Ontdek ons ruim aanbod droogkasten.

1 year ago

Ga langs bij een van onze onafhankelijke
keukenspecialisten voor hun professioneel advies.