Werk jij in je keuken in een driehoek?

Werk jij in je keuken in een driehoek?

Een bord spaghetti. Kijk er maar eens goed naar: een onoverzichtelijke wirwar van slierten. En als jij niet doordacht nadenkt over het ontwerp van je keuken, lijken je bewegingen en loopafstanden exact op dat bord. Straf hé! Dus jij beslist met je keukenontwerp en -inrichting of je die extra kilometers wil doen tijdens het kokerellen.

Het geheime ingrediënt: de werkdriehoek

De werkdriehoek is een handig principe om in het achterhoofd te houden, terwijl je je keuken inricht of ontwerpt. Het zorgt er niet alleen voor dat je kookessentials binnen handbereik liggen, maar ook dat je je niet onnodig moet verplaatsen. Concreet wil dat zeggen dat je de afstand tussen de koelkast, het fornuis en de spoelbak zo compact mogelijk moet houden.

Het zit in de basis

We springen weer even terug naar je spaghetti (dé saus dit keer): de ene gaat voor pittig gekruid, de andere voor pure tomaat. Toch staat of valt je gerecht met een goede basis en dat is net zo in de keuken. Vandaar deze tips voor het dagdagelijkse keukenleven:

  • Een zere rug en verbrande kinderhandjes, het klinkt allebei even slecht. Daarom plaats je je oven het best hoog in een kolomkast.
  • Lang rondlopen met een hete ovenschotel in je handen is geen goed idee. Zorg ervoor dat je naast de oven ruimte op je werkblad hebt om de hete schaal snel te kunnen neerzetten.
  • Vrije ruimte naast de koelkast komt ook altijd van pas. Denk maar aan al die verse ingrediënten die je na het winkelen moet inladen.
  • De wasbak onder het raam? Dat kan, maar test even uit of je kraan niet in de wegzit, wanneer je je raam wil openen. Wil je de spoelbak daar toch het liefst hebben, dan kan je kiezen voor een kantelbaar of intrekbaar model.
  • Zijn jij en je keukengenoten rechts- of linkshandig? Houd er dan eventueel rekening mee bij de opstelling van je vaatwasser, vuilnisbak en afwasbak. Zo kan je indeling ervoor zorgen dat je eetresten kan weggooien en het bord in je vaatwasser kan zetten in één vloeiende beweging.

Inrichten naar eigen smaak

Zodra de basis goed zit, kan je naar eigen goeddunken verder. Toch doe je met de volgende ‘regels’ nooit niks mis:

  • Houd je bewaarkast overzichtelijk én hygiënisch met doorzichtige dozen of glazen bokalen.
  • Schrijf de vervaldatum met een uitwisbare stift op de verpakking, zo weet jij altijd wat je eerst moet opwerken.
  • Smijt je keukengerei niet op een hoop, maar organiseer het net in gecompartimenteerde lades.
  • Creëer wat extra kastruimte met haken aan de binnenkant van de kastdeur. Ideaal om keukenzeven, ovenwanten, vaatdoeken, … aan te hangen.

Voila! Met deze tips is je keuken alvast volledig ontward, nu dat bord spaghetti nog!

1 year ago

Ga langs bij een van onze onafhankelijke
keukenspecialisten voor hun professioneel advies.