De grote keukenschoonmaak: van voorbereiding tot finishing touch!

De grote keukenschoonmaak: van voorbereiding tot finishing touch!

De lente staat voor de deur. De zon komt van achter de wolken piepen en vogels zingen hun lied. Je weet het: het is tijd voor de grote lenteschoonmaak! Een heel karwei, maar met deze tips heb je er een heel jaar genot van.

De voorbereiding
Je hebt beslist. De keuken heeft een serieuze poetsbeurt nodig. Ga er dit keer echt voor, dus maak een dag vrij in je agenda. Niets komt er nog tussen jou en de keukenschoonmaak.


De keukeninspectie
Tijd voor een grondige inspectie van je keukenkasten en alles wat erin zit. Haal alles eruit en gooi alle conserven en voedingswaren die al maanden over datum zijn -zonder twijfel - weg. Geopende verpakkingen bekijk je eens van dichtbij en je beslist wat je ermee doet.

Vervolgens ga je sorteren: kruiden bij kruiden, groenten bij groenten, bakingrediënten bij bakingrediënten. Je hebt op 1-2-3 een duidelijk overzicht van wat je in huis hebt. De gestructureerde schoonmaakpro’s gaan nog een stap verder en plaatsen alles in doorzichtige potten of bokalen die ze ook nog eens labelen.

Daarna komen je keukenspullen aan de beurt. Heb je echt vijf broodmessen nodig? Heb je die champignonborstel al gebruikt? Wees kritisch en doe al het keukenmateriaal dat je al meer dan 2 jaar niet hebt gebruikt naar de kringwinkel. En ook dit nog: vergeet de botte messen niet te slijpen.


Een grondige schrobbeurt
Strop je mouwen, want het is tijd om alle keukentoestellen van frigo tot vaatwasser, potten en pannen aan een poetsbeurt te onderwerpen.

1. Blinkend kookgerei
Een propere pot of pan maakt kokkerellen dat tikkeltje leuker. Met een mix van baksoda en warm water blinken je pannen weer als nieuw. Wil je kalk uit een casserole laten verdwijnen? Meng azijn (1/4) en water (3/4), breng het aan de kook en laat afkoelen. Spoel het nog even uit én klaar.

2. Propere dampkapfilters
De truc om vettige filters van je dampkap te reinigen? Leg enkele schijfjes citroen in een warmtebestendige kom met warm water. Plaats het in de microgolfoven en verwarm 5 minuten op de hoogste stand. Zet nu de filters in de kom. De stoom van het water zorgt ervoor dat het vuil loskomt, zodat je het makkelijk kan afvegen, de citroen ontvet en zorgt voor een frisse geur in huis.

3. Een (bijna) nieuwe oven
Braad en gril jij nog met een ouder model, dan zit er niets anders op dan flink te schrobben. Heb jij een oven met hydrolyse? Dan kan je de spons achterwege laten, zelfs de lenteschoonmaak is een pretje: giet wat water met afwasmiddel op de bodemplaat van de oven en start het reinigingssysteem. De oven doet nu enkele minuten zijn werk: hij warmt op, zodat het water met afwasmiddel verdampt en condenseert op de ovendeur en binnenwanden. Daarna zal hij het een dik kwartier laten intrekken, zodat alle vet- en eetresten loskomen. En jij hoeft daarna enkel het achtergebleven vuil met een spons op te vegen.

Wil je niets meer doen? Kies dan voor pyrolyse. Bij deze techniek wordt de oven automatisch gereinigd door middel van hoge temperaturen.

4. Een behandeld werkblad
Het werkblad durven we snel over het hoofd zien, want we kuisen dat toch na elke kookbeurt af? Net omdat je het dagelijks gebruikt, verdient het tijdens de grote schoonmaak extra aandacht. Begin er niet roekeloos aan te boenen, maar kijk even na welk poetsproduct het best geschikt is voor het materiaal van je blad.

De laatste finishing touch
Het harde en grote werk is -eindelijk- voorbij. Je keuken herleeft, daarom is het extra fijn om ze ook een beetje op te fleuren. Ga voor een kleurrijk boeket op het aanrecht of zet enkele geurige kruiden op de vensterbank

1 year ago

Ga langs bij een van onze onafhankelijke
keukenspecialisten voor hun professioneel advies.