Corian: een volledig overzicht met alle do's en don'ts

Corian: een volledig overzicht met alle do's en don'ts

30 jaar geleden bracht het Amerikaans bedrijf Dupont Corian, een veelzijdig materiaal met ontelbare ontwerpmogelijkheden, op de industriële markt. De productkarakteristieken wekten bij interieurontwerpers- en architecten enorme belangstelling op. Zoveel zelfs dat je Corian niet meer kan wegdenken uit de hedendaagse interieurarchitectuur.

Fans van strakke vormen komen met Corian in alle ruimtes in huis aan hun trekken. Het credo van Dupont luidt niet voor niks: “Als je het kan bedenken, kan je het waarschijnlijk met Corian verwezenlijken.” Corian is namelijk vloeibaar tijdens de fabricage, waardoor men het in allerlei vormen kan gieten. Keukenbladen, keukenkasten, baden of stoelen, … met dit materiaal kan het allemaal.

CORIAN IN DE KEUKEN

Waarom kiezen voor Corian?

Met Corian lijken naden volledig te verdwijnen, wat natuurlijk een extra pluspunt is qua hygiëne: geen restjes die in de voegen kruipen. Hoewel het niet zo hard als graniet of composiet is, is Corian een duurzaam materiaal met een hoge hardheid. En ja, het is ook onderhoudsvriendelijk!

Met dit product kan je alle kanten uit op het vlak van kleuren, toch denk je best twee keer na over een donker werkblad: je ziet er véél sneller krassen en slijtagesporen op en Corian is daar best gevoelig aan (gebruik dus altijd een snijplank). Het product vraagt ook om voorzichtigheid als het op vlekken, zuren (tomaat, citroen) en hitte aankomt.

Laat je Corian-werkblad (langer) blinken!

Vlekken, krassen, schrammen,… in een keuken zonder wordt niet gekookt of geleefd. Schiet dus niet dadelijk in paniek als je schade spot. Corian valt bijna altijd te herstellen, dankzij zijn homogeniteit en massieve karakter. Toch blijft voorkomen door een goed onderhoud beter dan genezen, hieronder lees je enkele tips.

1. Hoe je spoelbak schoonhouden?

Geef je spoelbak één tot twee keer per week een kleine schoonheidsbehandeling:

  • Verwijder alle vet- en olieresten van het koken met een detergent of poetsmiddel voor harde materialen.
  • Maak een oplossing van ¾ huishoudelijk bleekmiddel en ¼ water die je verstuift in de spoelbak.
  • Laat enkele uren (een nacht) intrekken. Opgelet: laat het maximaal 16u inwerken.
  • Spoel of veeg het proper met een vochtige doek.

Voilà, het eenvoudig recept voor een propere wasbak.

2. Wat te doen bij vlekken?

Met een vochtige microvezeldoek en detergent krijg je standaardvlekken meestal wel van het werkblad en de spoelbak. Behoorlijk makkelijk dus. Lukt het toch niet dadelijk, gebruik dan een ammoniakoplossing. Twijfel je over de beste methode om een vlek te behandelen, raadpleeg steeds de onderhoudstabel.

Gebeurt er toch een ongeluk en mors je met een product met chemische stoffen, spoel dan onmiddellijk met veel zeepsop om de schade te vermijden of beperken.

3. Hoe beschermen tegen hitte?

Corian is gevoelig voor hitte, of beter gezegd het is er niet tegen bestand. Zet daarom nooit hete kookpotten en pannen zonder onderlegger op je werkblad of giet geen kokend water rechtstreeks in de spoelbak. Heb je een kraan met kokend water? Zorg ook hier dat je het water altijd opvangt.

4. Wat te doen tegen kalkaanslag?

Merk je kalkaanslag aan je kranen of afvoeren op, dan kan je dat verwijderen met een ontkalkingsproduct. Laat het enkele minuten intrekken en verwijder het middel met een microvezeldoek. Spoel grondig na, veeg weer af met een propere doek om je afvoeren en kranen weer te laten blinken.


Ondervind je toch problemen bij het onderhoud van Corian, neem dan contact op met je lokale Cozino Corian verdeler.

1 year ago

Ga langs bij een van onze onafhankelijke
keukenspecialisten voor hun professioneel advies.